Zelfvertrouwen vergroten? Wees authentiek!

91 keer gelezen

Mensen met weinig zelfvertrouwen hebben de neiging lastige situaties te ontlopen. Dat is jammer, want zo doen ze niet de ervaring op die anderen wel opdoen. Dat gebrek aan ervaring kan het zelfvertrouwen nog verder ondermijnen. Je overtuiging dat je het niet kan, wordt immers nooit ontkracht. Van je fouten leer je het meest, maar dan moet je ze wel maken!

Een ander lastig punt is dat mensen zich schamen voor het tekort aan zelfvertrouwen. Ze communiceren er daarom niet open over. En geven misschien wel smoesjes waarom ze bepaalde dingen niet doen. Ook dit kan bijdragen aan het verder dalen van het zelfvertrouwen. Juist door er wel over te praten kan je leren dat je angst voor falen groter dan reëel is en kunnen anderen je stimuleren om stappen te zetten zodat je minder gaat vermijden. En meer gaat leren.

De winst is groot: mensen met voldoende zelfvertrouwen zijn gelukkiger en succesvoller.

Onprettige gevoelens vermijden: de grootste belemmering voor meer zelfvertrouwen

De grootste belemmering om je zelfvertrouwen aan te pakken zijn je gewoontes om onprettige gevoelens te vermijden. Daardoor blijf je hangen in een bekende, maar ongewenste situatie. Helaas levert dat op iets langere termijn juist datgene op wat we wilden vermijden. Rotgevoelens over onszelf bijvoorbeeld.

Wat kun je nu wel doen om uit deze vicieuze cirkel te stappen en je zelfvertrouwen wel te ontwikkelen? Om je daarbij op weg te helpen, geef ik je hieronder zeven tips.

Tip 1   Wees mild en aardig voor jezelf

Wees mild en aardig voor jezelf. Het patroon van dingen vermijden en jezelf niet goed genoeg vinden is iets wat bijna iedereen wel kent. Je bent in die zin dus niet bijzonder. Veroordeel jezelf er niet om. Je kunt er echt iets in veranderen. Gun je dat jezelf? je kunt vandaag beginnen.

Tip 2   Wees open en eerlijk

Het open en eerlijk communiceren over wat je bezighoudt en jezelf niet anders voor te doen dan je je voelt, helpt je enorm om beter contact te krijgen met de mensen om je heen. Als jij open bent, zijn anderen dat ook. Het ontspant jezelf. Je hoeft niks op te houden. En je houdt energie over om te doen wat jij wil in de situatie.

Spannend? Zeker! Wat heb je te verliezen? Wat heb je te winnen? Deze stappen zetten vraagt moed. Het hoeft ook niet in 1 dag perfect te gaan. Belangrijk is dat je stappen zet.

Tip 3   Doe wat je zegt, wees betrouwbaar

Je zelfvertrouwen groeit wanneer je jezelf aan de afspraken houdt die je met jezelf en anderen maakt. Je kan daar een goede gewoonte van maken. Dus denk goed na voordat je een toezegging doet aan jezelf of iemand anders. Heb je de afspraak gemaakt? Kom hem dan ook na. Op het moment dat je het moet doen, kan je in de verleiding komen van 'geen zin' of 'komt nu niet uit'. Geef daaraan niet toe!

Wanneer je gewend bent je afspraken na te komen, werk je aan je eigen discipline en neem je de stapjes waarvan jij weet dat die belangrijk voor je zijn!

Tip 4   Wees duidelijk in je intenties

Wanneer je duidelijk bent in wat je intenties zijn in situaties, helpt het je om je doelen te bereiken. Meestal zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Je intenties helpen je om flexibel om te gaan met de mogelijkheden die de situatie je bieden.

Tip 5   Wees trouw aan je kernwaarden

Ontdek wat voor jou belangrijke kernwaarden zijn. Plezier, betrokkenheid, respect, eerlijkheid, of iets anders? Formuleer ze voor jezelf en leef ernaar! Het helpt je richting te nemen in situaties en belemmeringen te overwinnen.

Tip 6   Stel jezelf leerdoelen

Een nieuwsgierige en leergierige houding helpt je met open blik naar de situaties te kijken waar je in zit. Kan je jezelf verbeteren? Wat is je volgende stapje? Wees concreet in je doelen en houd het zo klein dat verbeteringen snel zichtbaar worden.

Tip 7   Aanvaard mislukkingen en fouten

Je hoeft niet perfect te zijn. Dat is niemand. Iedereen maakt fouten. Soms mislukken dingen, ondanks goede voorbereiding. Dat kan vervelend, gênant of irritant zijn. Het hoort bij het leven. Kijk wat je ervan kan leren. Stel je doelen bij en zet je volgende stapje.

Zelfvertrouwen vergroten is een kwestie van doen: anders denken en anders doen!

Behoefte aan hulp of advies?

Zelfvertrouwen vergroten, dat betekent echt hard werken! Ik kan je van harte aanbevelen om daarbij gebruik te maken van het boek 'Leven in je leven' (ISBN: 9789026515699). De aanpak is gebaseerd op de cognitieve therapie en het wordt door heel veel lezers zeer gewaardeerd om zijn helderheid en praktische toepasbaarheid.

Wil je persoonlijke begeleiding bij het werken aan meer zelfvertrouwen, neem dan contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892

Wij bieden ook een cursus zelfvertrouwen aan. Misschien een goede optie als je samen met 'lotgenoten' aan de slag wilt gaan.

Alle blogs van Sander Dorgelo

Sander Dorgelo, coach Amersfoort en omgeving

MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland

Al onze blogs: kiezen op onderwerp

Onzekerheid