Transformeer naar wie je wilt zijn: als ondernemer, als leider, als mens

51 keer gelezen

'Nuchtere' mensen zijn we. En dat nuchtere brengt als bijverschijnsel starheid met zich mee. Nuchterheid is een conditie die er tijdens onze opvoeding in wordt gestampt. We worden daardoor vanaf ons zevende levensjaar helaas steeds minder flexibel. En we verliezen er creativiteit, levenskracht, heldere inzichten en zuiverheid door.

Ondernemers zeggen ook graag dat ze 'nuchter' zijn. Ook als het tegendeel bewezen wordt in hun gedrag.

Je bent wat je zegt

Met taal creëren we een realiteit. Taal en de macht der woorden heeft een veel grotere invloed op leven en realiteit dan we vermoeden. Als je iets zegt, creëer je iets. 

Je kunt zeggen: ik ben nuchter! Maar zeg eens: 'ik ben vloeibaar', of 'ik ben vloeibaar en daarmee ook flexibel'.

Als je 'vloeibaar' bent, stroom je mee naar plekken waar je anders niet zou komen: in je gedachten, in je gedrag en je leven, je realiteit, je business, je geluksbeleving, je gezondheid.

Wees eens stil, haal diep adem en herhaal de woorden: 'ik ben vloeibaar' en 'ik ben flexibel'.

Wat is het verschil? In ons taalgebruik zeggen we graag dat we 'nuchter', of 'concreet' zijn, of willen zijn. Net als het woord 'concrete' in Engels. Dat klinkt dan als; Ik ben een blok beton of ik wil een blok beton zijn. Dat kan in enkele gevallen goed zijn. Laten we zeggen voor maximaal half uur per dag. Kan dat kloppen?

Wees nu weer eens stil, haal diep adem en herhaal de woorden: 'ik ben concreet, een blok beton; en 'wees concreet, een blok beton. Daar word je wel inflexibel van......

Veranderen met impact vraagt om 'vloeibaar zijn'

Als je iets wilt veranderen en het is een stapje, noemen we het een transitie. Dat kan al positief zijn, een bijdrage leven aan je succes met zingeving.

Als je iets krachtig en blijvend verandert, spreken we van een transformatie. Om een transformatie te kunnen realiseren, moet je als een rups durven zijn die niet weet dat hij een vlinder wordt. Zodra de rups in de cocon is, wordt alles vloeibaar. Want alleen dan kan hij transformeren naar een vlinder!

Alle blogs van Willem

Willem van Esch, coach Rotterdam en internationaal, is een ervaren internationale ondernemer en is trusted advisor voor ondernemers wereldwijd.

Al onze blogs: kiezen op onderwerp

Ondernemers