Onzekerheid overwinnen

328 keer gelezen

Hoe het is om onzeker te zijn, weet ik uit eigen ervaring. Ik ken het nare gevoel geblokkeerd te zijn, niets te kunnen of durven zeggen of niet goed uit je woorden te kunnen komen, omdat je wordt overvallen door gevoelens van onzekerheid. Ik heb daar lang veel last van gehad. Werken aan meer zelfvertrouwen en mijn onzekerheid overwinnen is daarom belangrijk geweest in mijn leven.

Mijn strategie om met onzekerheid om te gaan: vermijden

Als ik last heb van onzekerheid, is dat meestal in groepen. Op het moment dat ik in een groep mijn menig wil geven of een idee wil inbrengen, kan ik worden overvallen door een gevoel spanning. Ik ga er dan aan twijfelen of mijn bijdrage wel goed genoeg is.

Mijn manier om met deze onzekerheid om te gaan, is dan maar zwijgen. Door niets te zeggen loop ik niet het risico dat anderen mij dom vinden. Wat ik dan wel kan doen, is een grappige opmerking maken. Omdat ik de ervaring heb dat mensen vaak om mijn grapjes moeten lachen, is dat voor mij een veilige manier om wel iets te zeggen, al draag ik daarmee inhoudelijk natuurlijk niet echt iets bij. 

Zwijgen of een grapje maken. Wat ik daarmee in feite doe, is vermijden. Ik doe namelijk niet wat ik eigenlijk het liefste zou willen doen, gewoon meedoen aan het gesprek of het overleg, bang om iets doms te zeggen en daardoor 'af te gaan'

Vermijden als 'het te veel wordt' is niet alleen mijn strategie. Het is de strategie die veel mensen gebruiken om om te gaan met vervelende gevoelens, gedachten en spannende situaties.

Vermijden: hoe doe je dat?

Vermijden kun je op veel verschillende manieren doen. Letterlijk door spannende situaties uit de weg te gaan. Maar je kunt dat ook doen door je te verliezen in series of boeken; uit te stellen; nog een keer uit te stellen; ontzettend je best te doen om de beste te zijn, geen fouten te maken of perfectie na te streven; niet toe te geven; jezelf te overschreeuwen; de schone schijn hoog te houden; mensen te mijden die duidelijk beter zijn; veel of vaak te drinken; te dagdromen; intieme relaties niet aan te gaan; uit alle macht te proberen ergens niet aan te denken; proberen anderen naar je hand te zetten; uitdagingen uit de weg te gaan, et cetera. En natuurlijk kun je ook vermijden door te zwijgen, ook al heb je wat te zeggen, of door een grap te maken in plaats van echt mee te doen aan het gesprek.

Vermijden: wat levert het op?

Het slechte nieuws is, dat vermijden een oplossing is die bijna altijd alleen maar voordelen heeft op de korte termijn. Vermijden geeft (even) rust, (even) een kick, de afleiding waardoor je (even) niet hoeft om te gaan met die vervelende gevoelens, gedachten of situaties.

Maar: op den duur betaal je voor vermijden meestal een hoge prijs. Je kunt gaan balen van jezelf, van je eigen gedrag. Of je gaat je realiseren dat je de dingen die je eigenlijk heel graag zou willen doen of belangrijk vindt, steeds uit de weg gaat. Kortom, de kans is groot dat je je gaat realiseren dat je niet bent wie je wilt zijn en niet het leven leidt dat je het liefste zou leiden. Dat is zonde voor wie je bent en zonde van je leven.

Anders leren omgaan met onzekerheid: het kan

Toen ik jong was, kon ik al rood worden en door de grond willen zakken als iemand me aankeek of mij in gezelschap een vraag stelde. Ik kom dus van ver, zou je kunnen zeggen. Maar toch heb ik geleerd om anders om te gaan met mijn gevoelens van onzekerheid. Dat heeft mij veel opgeleverd:

  1. Ik heb nu veel minder vaak last van gevoelens van onzekerheid.
  2. Als ik last heb van onzekerheid, is dit in de regel niet meer zo intens.
  3. Ik kan bijna altijd doen en zeggen wat ik wil, ook als ik me onzeker voel.
  4. De intense gevoelens van onzekerheid, waar ik vroeger zo vaak last van had, ervaar ik nog maar af en toe. Als ik ze ervaar, zijn ze net zo vervelend als vroeger. Maar wat ook waar is: mijn zelfbeeld leidt er niet meer aan.
  5. Wat ik nooit had kunnen denken: ik sta nu al jaren als trainer voor groepen en begeleid als coach mensen die onder meer aanlopen tegen problemen die voortkomen uit een gebrek aan zelfvertrouwen.

Je onzekerheid overwinnen

Je onzekerheid overwinnen betekent niet dat je je onzekerheid definitief hebt verslagen. Gevoelens van irreële onzekerheid kunnen zich altijd aandienen. Onzekerheid overwinnen betekent vooral dat je moet leren anders om te gaan met de gedachten, aannames en zelfbeelden waardoor je je erg onzeker voelt. Onzekerheid overwinnen betekent ook leren om te doen wat je belangrijk vindt, al voel je je onzeker.

Verlang je naar meer zelfvertrouwen?

Als je verlangt naar meer zelfvertrouwen, of beter gezegd: als je je niet meer wilt laten gijzelen door je onzekerheid en daar werk van wilt maken, neem dan contact op met ons voor een vrijblijvende kennismaking. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892. En mailtje sturen kan natuurlijk ook: info@md-act.nl

Het overwinnen van je onzekerheid is een boeiend, spannend en intensief traject waarin je met andere ogen naar jezelf leert kijken. Durf jij die uitdaging aan?

Eerst zelf aan de slag? Zelfonderzoek Lastige Situaties

Als je eerst zelf aan de slag wilt met het overwinnen van je onzekerheid, kan het Zelfonderzoek Lastige Situaties je hierbij misschien helpen. Aan de hand van vragen onderzoek je welke overtuigingen en aannames in voor jou lastige situaties hebben geleid tot gevoelens van onzekerheid en op welke manier je met die onzekerheid bent omgegaan: vermijdend of ondanks je onzekerheid toch dat doen wat voor jou belangrijk is.

Inzicht in wat je gevoel en gedrag stuurt is het begin van werken aan je minder laten bepalen door je niet-helpende overtuigingen en aannames. Vraag hieronder het gratis Zelfonderzoek Lastige Situaties aan. Als je enkele gegevens invult, wordt het zelfonderzoek direct per mail toegestuurd.

Zelfonderzoek Lastige Situaties

Meer blogs van Albert van Veen lezen

NIP RegisterpsycholoogAlbert van Veen, coach Nijmegen en omgeving, is registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie en tevens een door het CRKBO erkende trainer voor het kort beroepsonderwijs. Sinds 1995 coacht en traint Albert medewerkers, leidinggevenden en (management)teams.
Albert is bereikbaar op 
024 397 8892  

 

MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland

 Al onze blogs: kiezen op onderwerp

GERELATEERD

  • In de blog Onzekerheid en bang om door de mand te vallen beschrijft Mariëlle Damoiseaux een veel voorkomend probleem onder -vooral- hoogopgeleiden: het impostor syndrome. Kenmerkend voor het impostor syndrome is ondermeer het feit dat onzekerheid gepaard gaat met succes in het werk: de prestaties zijn goed en iedereen is tevreden. En toch knaagt de onzekerheid en de overtuiging dat er een moment komt waarop je door de mand zult vallen: iedereen zal dan zien dat je helemaal niet zo goed bent en dat je successen een kwestie van geluk waren.
  • In zijn blog Weinig zelfvertrouwen? Accepteer onzekerheid en doe wat spannend is gaat Sander Dorgelo dieper in op het fenomeen 'vermijden': wat is het, wat zijn de gevolgen van vermijden en wat kun je ertegen doen?

Onzekerheid