Loopbaanopstellingen

55 keer gelezen

Werk is het verdienmodel van de ziel; wat is jouw missie in het leven?

Van loopbaanopstellingen naar loopbaanpad

Tijdens een bijeenkomst loopbaancoaching hebben we gewerkt met zowel familie- als loopbaanopstellingen. Doel van de bijeenkomst was middels opstellingen zicht krijgen op ieders authenticiteit en levensmissie om vandaaruit in je kracht te komen.

Mensen herhalen hun familiepatronen, ook op de werkvloer. Het automatische gedrag, dat samenhangt met deze patronen, is ooit een 'keuze' geweest. Bijvoorbeeld de keuze om te pleasen, aandacht te krijgen of dingen alleen te doen. Maar is dit gedrag (nog) wel altijd effectief? En word je er wel gelukkig van?

Met behulp van (loopbaan)opstellingen krijg je meer inzicht in je patronen en wordt er ruimte gecreëerd om opnieuw te kiezen: wat wil ik echt? Daarmee helpen wij mensen bij het maken van loopbaankeuzes die werkelijk bij ze passen.

Loopbaanopstellingen: een casus

Een van de kandidaten had tijdens het werken met loopbaanopstellingen een vraag. Zij solliciteerde regelmatig naar een leidinggevende functie, echter zonder resultaat. Ze kon de vinger niet precies op de zere plek leggen. Wel constateerde ze dat ze zich vaak probeerde aan te passen aan wat er van haar gevraagd werd, in plaats van zichzelf authentiek te profileren. We kwamen tot een duidelijke vraag:

Hoe kan ik in een sollicitatiegesprek laten zien wie ik werkelijk ben?

Vanwege haar gezin van herkomst, bestaande uit 2 biologische en 2 aangenomen kinderen, besloten we tot een familieopstelling. Middels deze opstelling werd direct zichtbaar wat haar automatische patroon was: de kandidaat had weinig verbinding en contact met de leden van het gezin om haar heen. Duidelijk werd ook dat ze wel haar verantwoordelijkheid pakte, maar hier niet echt gelukkig van werd. De vraag of ze dit patroon in haar huidige loopbaan herkende, werd door haar bevestigend beantwoord.

Na een aantal interventies kon de kandidaat haar juiste plek in het gezin van herkomst innemen, waardoor er ontspanning en rust ontstond. Het resultaat was dat zij hierdoor in haar kracht kon gaan staan en in verbinding was met de anderen. Ook was er nabijheid voelbaar, waar voorheen afstand was.

Deze opstelling liet zien dat de kandidaat door de historie van het gezin van herkomst niet in staat was om in haar kracht te komen. Indien je op de juiste plek in het gezin van herkomst staat en de permissie krijgt om je eigen weg in te slaan, pas dan kan je voor je passie gaan en kom je in je flow. Dit is waar een opdrachtgever op zit te wachten; een gepassioneerde, authentieke en krachtige persoonlijkheid die nabijheid uitstraalt. De opstelling heeft bijgedragen aan haar proces om authentieker te kunnen leven.

Van loopbaanopstelling naar levensmissie

Een volgende kandidaat diende zich aan met de vraag:

Wat houdt me tegen om vol voor mijn professie te gaan?

Door alle opleidingen en banen van deze kandidaat in chronologische volgorde op te stellen, werd zichtbaar dat de opleidingen en banen een mooi geheel vormden en warmte en rijkdom uitstraalden. Toen 'de ziel' en 'een nieuwe baan' werden toegevoegd, gebeurde er iets opmerkelijks. In aanvang was energie en potentie aanwezig in zowel opleidingen als banen, maar na enige tijd transformeerde dit. De ziel gaf aan alles te stagneren, waardoor de rest blokkeerde en de huidige baan opstapte uit de opstelling. Centraal kwam een eerdere baan te staan, die door de kandidaat gezien wilde worden.

Het resultaat van deze opstelling was het inzichtelijk worden van de levensmissie van de kandidaat en haar automatische patroon, namelijk keuzes maken enkel vanuit de ratio, zonder passie. De opstelling heeft laten zien dat de huidige loopbaan goed bij de kandidaat past. Dat wat minder goed aansloot is zelf opgestapt. Het achterstallig onderhoud had betrekking op 'de ziel'. Als deze stagneert, kan de levensenergie niet vrijuit stromen. Een familieopstelling zou uitkomst kunnen bieden.

Loopbaanopstellingen met 'lotgenoten'

Loopbaanopstellingen worden in groepsverband gegeven, waarbij ook andere werkzoekenden aanwezig zijn. Deelnemers die een opstelling willen doen, krijgen een persoonlijke intake. Zowel het deelnemen aan de opstelling van een gelijkgestemde als het kijken naar je eigen opstelling zijn leerzame ervaringen. In de opstelling van een ander kun je vaak al een stap maken in je eigen proces. Een loopbaanopstelling kan je zien als een onderdeel binnen loopbaancoaching en kan je inzicht bieden in een volgende loopbaanstap.

Zelf de impact van een loopbaanopstelling ervaren?

Sommigen denken dat een loopbaanopstelling een zweverige of etherische bijeenkomst is. Niets is minder waar, maar voor mensen die zelf nog nooit een loopbaanopstelling hebben meegemaakt, is het vaak moeilijk om zich iets voor te stellen bij de impact ervan; het is iets wat je moet hebben meegemaakt. Als je met mij wilt onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een loopbaanopstelling van dichtbij mee te maken, neem dan contact op met me: 024 397 8892

Workshops Organisatie- en Loopbaanopstellingen

MD-act biedt workshops organisatie- en loopbaanopstellingen aan. Als je de programma's van de workshops wilt ontvangen, maak dan gebruik van onderstaande button. Je krijgt deze dan direct van ons in je mailbox. Geheel vrijblijvend uiteraard.

Aanvragen programma's workshops Organisatie- en Loopbaanopstellingen

Alle blogs van Mitille

Mitille de Wolf, coach Nijmegen (024 397 8892)

Al onze blogs: kiezen op onderwerp

Loopbaan