Gesprek met Daniel Ofman, grondlegger van de Kernkwadranten

106 keer gelezen

Deze blog is het resultaat van een persoonlijke ontmoeting met Daniel Ofman. Daniel is de bedenker van het Kernkwadrant en Kernkwaliteiten, en de toepassingen ervan voor werken en leven.

Mijn relatie met de theorie van Ofman

Ik werk graag en veel met de theorie van het kernkwadrant en de kernkwaliteiten van Daniel Ofman. Niet omdat ik zo nodig de theorie wil verkondingen, maar omdat ik de kracht en meerwaarde van dit (zo ogenschijnlijk) simpele model zelf ervaar. En omdat ik in de afgelopen jaren ook gezien heb wat werken met kernkwaliteiten kan betekenen voor mensen en organisaties.

Mijn kennismaking met het kernkwadrant: een slechte start

Mijn eerste ervaring met de theorie was niet alleen maar positief. Als deelnemer van een managementprogramma in 2003 werd mij gevraagd om zoveel mogelijk kwaliteiten van mezelf op te schrijven. Vervolgens moesten we in groepjes van vier deelnemers zoveel mogelijk kwadranten rondmaken.


Het zelfinzicht door na te gaan waar ik goed in was (en ben), vond ik wel een eye-opener. De ervaring tot nu toe was, dat vooral gekeken werd naar waar ik niet goed in was en waar ik ter verbetering aan kon werken. Vroeger al, door mijn ouders en leraren. En later door mijzelf, maar bijvoorbeeld ook door mijn leidinggevenden.


Maar: de platte uitwerksessie (zoveel mogelijk kernkwadranten rond maken), daar kon ik niet zoveel mee.
 Terwijl de vier gebieden; Kernkwaliteiten-Valkuil-Uitdaging-Allergieën, mij weer wel aanspraken.
 Alleen….ik kon er geen vervolg aangeven. De vertaling naar het ‘Hoe’ werd niet gemaakt en kon ik zelf ook niet maken op dat moment.

Verdieping van het model

Toch had de kracht van het model wel genoeg gedaan! In 2007 ben ik zelf de train-de-trainer cursus bij Daniel Ofman gaan volgen in Frankrijk. Later heb ik de masterclass voor organisaties in Den Haag gevolgd. Vanaf dat moment kon ik echt iets met het kernkwadrantenmodel van Ofman en ben ik het meer en meer gaan inzetten in mijn trainingen en coachsessies.

In gesprek met Daniel Ofman

Mijn eerste ervaringen met het model bleven me bezig houden. Ik was benieuwd hoe Daniel dit zelf ervoer. Ik wilde weten hoe dit model was ontstaan. Ik wilde weten of er huidige ontwikkelingen zijn en wat deze dan zouden zijn? Ik was ook (met de hierboven beschreven ervaringen van mezelf) nieuwsgierig naar hoe hij  in de toekomst het gedachtengoed van zijn theorie kan ‘beschermen’. Dus tijd voor een gesprek😊

In zijn appartement met geweldig uitzicht over heel Den Haag en de kust spreken we elkaar, halverwege de zomer in de gap van drie dagen tussen onze beider vakanties.
 Het is gelijk gemoedelijk, met wederzijdse interesse in wat ons bezighoudt. De voorbereide vragen verdwijnen naar de achtergrond en een mooi gesprek ontstaat waarin ze toch stiekem beantwoord zijn.

Het ontstaan van het Kernkwadrantenmodel

Je hebt het kernkwadrantenmodel ontwikkeld. Hoe kwam je bij dit model en bij de theorie erachter?

Daniel vertelt dat hij, van origine een ingenieur, er meer en meer achter kwam dat het procesmatig werken met systemen anders is dan het werken met mensen. Er was meer nodig dan een procesbeschrijving om mensen in beweging te zetten; intrinsieke motivatie. 
Dat was in die tijd een nieuw paradigma.

Het hoe en wat was op dat moment voor Daniel nog niet duidelijk, maar dat hier een andere benadering voor nodig was, stond voor hem als een paal boven water.
 Pas enige tijd later, toen hij al weer een tijdje als kerndocent werkzaam was, kreeg hij tijdens een lunch-wandeling ineens een heldere ingeving over het kwadrant, met de bijbehorende woorden: Kwaliteit-Valkuil-Uitdaging-Allergie. Terug in het lokaal waar hij lesgaf, heeft hij zijn nieuwe inzichten in een kwartier op een flap geschreven… en zo was het Kernkwadrant geboren!

Wat maakte dat je het op deze manier neergezet hebt in de wereld? Een vrij interpreteerbaar model dat, afhankelijk van de gebruiker, op verschillende manieren neergezet werd en wordt?

 
“Soms wordt het kernkwadrantenmodel juist geïnterpreteerd en heel goed ingezet, maar soms ook de platte variant van invulmatrix”

Kernconsult, de organisatie die hij mede oprichtte in 1984, heeft 15 jaar trainers/coaches opgeleid. In die tijd heeft hij zelf geen invulling gegeven aan de inhoud of het proces van de train-de-trainer opleidingen.

Het gedachtengoed en materiaal wordt in Nederland vrij gebruikt, ook door niet gecertificeerde trainers, iets wat hij in het buitenland helemaal niet herkent.
 Dit maakt dat leidinggevenden, trainers en coaches het vaak naar eigen inzicht inzetten.
 

Daniel geeft aan dit verdrietig te vinden, maar ziet ook dat hij zelf iets heeft laten liggen.
 Hij vertelt hierbij een schrijnende anekdote van een medewerker die van zijn manager moest werken aan zijn uitdaging. Iets waar hij Daniel tijdens een lezing de ‘schuld’ van gaf. De essentie van het kernkwadrantenmodel en het werken met kernkwaliteiten, gaat Daniel verder, is namelijk niet het ‘werken’ aan je uitdaging, maar is zelfinzicht verwerven, waarnemen wat is en wat niet is. Zien waar jij staat en wat jouw rol is in je omgeving.


Balans opmaken


Waar sta je nu met het model/de theorie? Wie is jouw doelgroep op dit moment om jouw kennis (als founder van deze theorie en dit model) over te dragen? Hoe doe je dit?

Afgelopen jaren heeft Daniel veel train-de-trainer trainingen gegeven en trainers opgeleid in zijn trainingscentra, onder meer in Zuid Frankrijk en Den Haag. 
Sinds een aantal jaren zijn deze trainingen alleen nog internationaal opgezet, voor trainers en coaches uit onder meer België, Zweden, Duitsland, Finland, Noorwegen, Tsjechië en ook Nederland uiteraard. Dit zijn enkele landen waar het kernkwadrantenmodel en de theorie actief ingezet en overgedragen worden en de expansie is zeker nog niet ten einde.

Zijn materiaal, waaronder de boekjes over kernkwaliteiten, geeft hij tegenwoordig uit in diverse Europese talen.
 Om de kwaliteit te waarborgen, heeft Daniel zelf de programma’s gegeven en worden (op verzoek van de partners in het buitenland) de train-de-trainer trainingen daar gezamenlijk met hem gegeven. Dit houdt voor hem in, dat hij minimaal een week per maand elders in Europa vertoeft.
 Hij merkt op dat er in deze landen op een andere manier met de kennis en het gebruik van zijn materialen wordt omgegaan: hem wordt eerst toestemming gevraagd en mensen laten zich goed opleiden, terwijl in Nederland trainers en coaches - veelal zonder toestemming van de oorspronkelijke auteurs - werken met theorieën en modellen, vaak ook zonder eerst een degelijke opleiding te hebben gevolgd.

De toekomst van het kernkwadrantenmodel

Hoe zie je de toekomst van het model en het gebruik hiervan in de wereld?
 Wat zijn dingen waarvan je zegt: Dit wil ik echt nog doen, bereiken of ontwikkelen?

“Spelenderwijs wordt iedereen (eigen)wijzer”


Naast de boeken, kaartensets en spellen die de afgelopen 25 jaar van zijn hand verschenen zijn, staat hij nu, in de lijn van deze tijd, aan de vooravond van de lancering van een onlinetool. Met deze onlinetool kun je, vanuit zelfinzicht en feedback uit je zakelijke en persoonlijke omgeving, een scherp zelfbeeld formuleren waarmee je ‘je-zelf’ kunt profileren voor verschillende doeleinden, en waarmee je ook je zelfinzicht verder vergroot. Dit alles met een groot spelelement. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan deze tool.

Aanleiding voor de ontwikkeling van deze nieuwe tool is de magere profilering op onder andere carrière sites. Ook in deze tijd wordt er nog vooral veel aangeleerd, maar wordt weggebleven van eigen talenten en kwaliteiten. Universiteiten en Hogescholen zullen de eerste speerpunten zijn voor deze markt. Maar in een tijd waarin je duurzaam inzetbaar wilt blijven en stressgerelateerde klachten op de loer liggen, zijn zorgverzekeraars wat Daniel betreft zeker ook een partij.


En… het is zeker een cadeautje dat je iedereen gunt! Waarom zou je dit niet als luchtvaartmaatschappij aanbieden aan je passagiers op een vlucht van 3 uur? vraagt Daniel zich hardop af.

Kernkwaliteiten…. The sky is the limit!


Workshops Werken met Kernkwaliteiten en Kernkwadranten 

MD-act biedt drie verschillende workshops van één dag 'Werken met Kernkwaliteiten en Kernkwadranten' aan:

 • Een workshop voor mensen die zich individueel inschrijven om:
  • Meer inzicht te krijgen in hun eigen kernkwaliteiten en kernkwadranten.
  • Te leren om de kernkwaliteit effectief in te zetten en uit de valkuil te komen en te blijven.
  • Effectiever te worden in de omgang met anderen.

 • Een workshop voor teams die:
  • Inzicht willen krijgen in eigen kernkwaliteiten en -kwadranten.
  • Inzicht willen in de teamkernkwaliteiten en teamkwadranten.
  • Effectiever willen samenwerken binnen en buiten het team.
  • Het beste uit elk teamlid willen halen.

 • Een workshop voor leidinggevenden die:
  • Inzicht willen in hun eigen kernkwaliteiten en -kwadranten.
  • Effectiever willen worden in hun eigen functioneren.
  • Teams vitaler willen maken door de kernkwaliteiten binnen zijn/haar team te onderzoeken en de juiste mensen aan de werkzaamheden te koppelen. 

Wil je de programma's van de workshops ontvangen, maak dan gebruik van de onderstaande button. Als je enkele gegevens invult, sturen we je deze direct per mail. Geheel vrijblijvend uiteraard.

Aanvragen programma workshops

Heb je vragen? Neem dan contact op met ons: 024 397 8892. Je kunt ons natuurlijk ook mailen

Alle blogs van Jolanda van der Steen

Jolanda van der Steen, coach Rotterdam, gecertificeerd trainer en coach Kernkwaliteiten

Al onze blogs: kiezen op onderwerp

Daniel ofman

Daniel Ofman is oprichter van Core Quality International, een organisatieontwikkeling-bureau dat zich bezig wil houden met zaken die de kern raken. Hij werd bekend door zijn bestseller Bezieling en Kwaliteit in Organisaties (1992) waarin hij voor het eerst het kernkwadrant® introduceerde. Sindsdien zijn zijn boeken vertaald in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Noors, Zweeds, Deens en Russisch. Zijn meest uitgebreide werk over kernkwaliteiten (Hé, Ik daar...?!) verscheen in 2007. Samen met consulting partners in die landen richt hij zich tegenwoordig op het internationaal verspreiden van zijn gedachtengoed. Daarnaast ontwikkelt hij digitale toepassingen zoals iPhone en Android apps (Core Quality). Het laatste nieuws over Ofman is te vinden op zijn website www.corequality.eu. (bron Managementsite)

kernkwaliteiten