Her-Ken je Kernkwaliteiten

219 keer gelezen

Je kernkwaliteiten kennen is een must in een tijd waarin veranderingen, waar je zowel privé als op zakelijk gebied mee te maken hebt, steeds sneller lijken te gaan!

Alles wat er langskomt lijkt je aandacht te vragen. Maar waar je je aandacht aan geeft en hoeveel dit is, dat bepaal je zelf.
 Wanneer je hiermee niet bewust omgaat, is de kans groot dat je overal in mee wilt gaan. Je wilt immers niets missen en alles lijkt belangrijk om te weten of om op aan te haken.

Effectiever is het om je bewust te zijn (of te worden) van jouw kernkwaliteiten en deze kwaliteiten leidend te laten zijn bij waar je aandacht aan geeft en waar je voor kiest. Immers, iets wat in de kern bij je hoort, waarmee je geboren bent (nature), zal je geen of minder energie kosten dan een ontwikkelde competentie, een vaardigheid die je aangeleerd hebt (nurture).

Kernkwaliteiten: nature of nurture?

Vaak is het niet helemaal duidelijk of een kwaliteit van nature al bij je is (een kernkwaliteit), of dat het meer een kwaliteit of eigenschap is die je hebt ontwikkeld en waar je heel erg om wordt gewaardeerd (“Jij bent altijd zo hulpvaardig, fijn hoor!”), zodat je bent gaan geloven dat dit ook een kernkwaliteit is.
 Goede vragen die je jezelf kunt stellen om het verschil te onderzoeken tussen competenties ('gewone' kwaliteiten) en kernkwaliteiten zijn vragen als:

 • Is het een eigenschap die je niet uit en aan zet; is deze altijd aanwezig, kleurt deze jou?
 Bijvoorbeeld: Je bent opgewekt of je doet opgewekt.
 • Is het een eigenschap waarvan je zegt; dat is toch gewoon, dat doet of heeft toch iedereen!
 • Krijg je er energie van of kost het je energie?

Organisaties in ontwikkeling


Waarom is het juist in deze tijd belangrijk om je talenten/kernkwaliteiten te onderzoeken en te kennen?

Niet alleen privé, maar ook zakelijk lijken veranderingen sneller te gaan en onomkeerbaar te zijn. De arbeidsmarkt is t.o.v. 10 jaar geleden enorm in beweging en aan verandering onderhevig: flexibilisering van de arbeidsmarkt, het verdwijnen van vele functies en organisaties. Wijziging van organisatiestructuren en culturen, het opkomen van nieuwe organisaties en organisatiemodellen en de robotisering zijn enkele van deze ontwikkelingen die op je af komen.


Door al deze ontwikkelingen wijzigen, verdwijnen en/of ontwikkelen nieuwe functies, en soms ook razendsnel.
 In de nieuwe en gewijzigde functies die ontstaan, worden vaak andere eigenschappen en competenties van jou als functionaris gevraagd. 
Met het klimmen van de jaren ben je over het algemeen wijzer geworden, maar ook ouder.
 Was je geest flexibeler toen je jong(er) was, iets doen wat niet volledig bij jou past gaat je met het ouder worden steeds meer energie kosten. 
Je kunt het wel… maar moet je het nog willen? Of kies je er voor om meer en meer datgene te gaan doen wat werkelijk bij je past?

Omdat deze blog zeker niet alleen bedoeld is voor de 35+ers onder de lezers, wil ik graag de brug maken naar de waarde van jezelf beter te (leren) kennen voor de jongeren op de arbeidsmarkt, de millennials, die leven in een tijd waarin het leven maakbaarder lijkt te zijn dan ooit: ook voor deze groep geldt, dat het kennen van de eigen kerncompetenties meerwaarde heeft.

Want hoe fijn is het als je kunt werken vanuit jouw kernkwaliteiten? Je keuzes niet laat bepalen door wat er aangeboden wordt in de markt, maar je keuzes zelf maakt vanuit wie jij bent en wat er bij jou past?
 En om, naast alle kennis en vaardigheden die je net aangeleerd hebt, je carrière vorm te geven op een authentieke wijze! Doen waar je goed in bent!
 Meer energie, minder kans op burn-out! Dat is goed voor senioren, maar natuurlijk net zo goed voor millennials.

Wat zijn kernkwaliteiten?

Kernkwaliteiten zijn die eigenschappen, die je van nature al bij je hebt. Ze kenmerken zich onder andere door het feit dat ze je gemakkelijk afgaan en je ze eigenlijk niet zo bijzonder vindt. Dat je doet wat jij doet, is voor jou normaal: dat zouden de meeste anderen toch ook zo doen? Het zijn dus eigenschappen die je ongemerkt inzet, maar waarin anderen je herkennen en je (meestal) ook voor erkennen.

Een ander kenmerk dat bepaalt of je met een kernkwaliteit te maken hebt i.p.v. met een competentie, is het gegeven dat je hierin door kunt slaan: een kernkwaliteit kun je overacten, een competentie niet. Je kwaliteit wordt dan een valkuil. 
In dat geval is je gedrag niet meer effectief.
Gelukkig geeft deze 'valkuil' je ook het inzicht in jouw 'uitdaging'; iets wat je meer in kunt zetten om weer in de kracht van je kwaliteit te komen. Overigens is dat gedrag dat je meestal niet snel inzet (wanneer je hier nog niet bewust van bent), omdat het gedrag is dat vaak in jouw 'allergie' zit.

Wanneer je inzicht hebt in je kernkwaliteiten, maar ook in de kernkwadranten waar deze een onderdeel van zijn, zal je bewustere keuzes maken zakelijk en privé, meer energie overhouden én effectiever in het leven staan! 

Workshops Werken met Kernkwaliteiten en Kernkwadranten 

MD-act biedt drie verschillende workshops van één dag 'Werken met Kernkwaliteiten en Kernkwadranten' aan:

 • Een workshop voor mensen die zich individueel inschrijven om:
  • Meer inzicht te krijgen in hun eigen kernkwaliteiten en kernkwadranten
  • Te leren om de kernkwaliteit effectief in te zetten en uit de valkuil te komen en te blijven.
  • Effectiever te worden in de omgang met anderen.

 • Een workshop voor teams die:
  • Inzicht willen krijgen in eigen kernkwaliteiten en -kwadranten
  • Inzicht willen in de teamkernkwaliteiten en teamkwadranten
  • Effectiever willen samenwerken binnen en buiten het team
  • Het beste uit elk teamlid willen halen.

 • Een workshop voor leidinggevenden die:
  • Inzicht willen in hun eigen kernkwaliteiten en -kwadranten.
  • Effectiever willen worden in hun eigen functioneren.
  • Teams vitaler willen maken door de kernkwaliteiten binnen zijn/haar team te onderzoeken en de juiste mensen aan de werkzaamheden te koppelen. 

Als je de programma's van de drie workshops wilt ontvangen, maak dan gebruik van onderstaande button. Als je enkele gegevens invult, sturen we je het programma direct per mail. Geheel vrijblijvend uiteraard.

Aanvragen programma workshops

Alle blogs van Jolanda van der Steen

Jolanda van der Steen, coach Rotterdam (024-397 8892), gecertificeerd trainer en coach Kernkwaliteiten

GERELATEERD

 • In de blog Kernkwaliteiten en Kernkwadranten legt Albert van Veen uit wat kernkwaliteiten en kernkwadranten precies zijn en wat de relatie is met valkuilen, allergieën en uitdagingen

Al onze blogs: kiezen op onderwerp

Talentontwikkeling